Kayaköy'ün Tarihçesi ve Hakkında Bilgiler



Sevgili okurlarımıza bu yazımızda Kayaköy mahallesinden bahsedeceğiz. Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan bu mahallenin tarihi oldukça eski yıllara dayanmaktadır. Birbirinden çok farklı yerleşim yerlerinden oluşan Kayaköy antik kenti 19. yüzyılın başında kurulmuş Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde tamamı Rum uyruklu 3000 nüfuslu bir kasa boyutuna ulaşmıştır.

1957 depreminde Kayaköy’deki evler harebeye dönüşmüş ve kullanılamaz hale gelimiştir bu yüzden Fethiye için Kayaköy canlı bir müze haline gelmiştir.



Kayaköy’ün diğer ismini alma nedenlerinden bir diğeri ise 1512 yılından itibaren Osmanlı defterinin bazı satırlarında Kayı Köyü diye geçmektedir ama yinede eskiye dayanan tam isminin ne olduğuna dair kesin bilgi bulunmamaktadır. Kayaköy tatil için gittiğinizde gezilip görülecek yerlerden biride büyük ve küçük klisedir. Buralarda tarihi ve eski yapı gibi eserler raslamanız ve bunları fotoğraflayabilmeniz mümkündür. Birde Kayaköy’de bir çömplek atalyöse vardır buranın da tarihi çok eski yıllara dayanmakta ve çömlek işçiliğininde bu bölgede olduğu göz önünde bulundurulan diğer unsurlardandır.

Konumu nerde diye sorucak olursanız yine diğer yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi Muğla’nın Fethiye ilçesine 8 km. bulunmaktadır. Tatil yerlerini gezerken aynı zamanda tarihi yerlerde de fotoğraf albümünüze ve bilgilerinize katkıda bulunabilirsiniz.



Fethiye’nin tarihinin ç.ok eski zamanlara dayandığının simgesi olan Kaya köyde 2016 filmlerinden biri olan Ezan filmi çekilmiştir. Sinemada büyük bir gişe yapamasada korkuyu ele alan bu filmin konusunda Kayaköyde yaşanmış olabilcek ve anlatılan kötü hikayeler canlandırılmıştır.

1923 lü yıllarda karşılaşılan mübadele ile Levissi’de yaşayan Rumlar Yunanistan’a göç etmişler ve göç sırasında Kayaköy’e de Selanik tarafından gelen muhacirler yerleşmiş ve burda hayatlarını sürdürmüşlerdir. Burdan da anlayacağınız gibi Kayaköy’ün geçmişinde yabancı uyruklu insanlar yaşamış ve tarihi, geçmişi ve bırakılanların büyük bir çoğunluğu eski dönemlerden kalma olduğunu anlayabiliriz.




Kayaköy’le ilgili daha detaylı ve alıcı bilgilerimizi diğer yazılarımızda da sizlerle paylaşacağız. Fethiye’nin tarihi ve turustik yerleri hakkıda bilgiler edinerek ilçemizi daha iyi tanıma fırsatı yakalabilir aynı zamanda bilgi dağarcığınızı gelliştirmiş olursunuz.

Diğer yazılarımızıda okuyup, değerli yorumlarınızı bizden esirgememenizi rica ederiz.



0 comments:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Copyright © Fethiye İlçesi