Amintas Kaya Mezarları



Bu yazımızda siz sevgili okurlarımıza Fethiye’nin tarihi güzelliklerinden bir diğeri olan Amintas Kaya Mezarlarından bahsedeceğiz.

Tarihi geçmişi çok eski yıllara dayanan Amintas mezarları yontmacılık devirlerinden kaldığı söylenmektedir. Yani daha doğrusu ben öyle duydum. O zamanlarda taşların oyulmaya müsait daha yumuşak bir yapısı varmış ve Romalılar bu taşları işleyip büyük mezarları elde etmişler. Mezarlarda normal insanlar bulunmuyormuş tabi ki. Vasıflı insanlar, Kral, Yönetici vs. bu gibi insanlar öldükleri zaman bu mezara benzer yapıtların içine koyulurlarmış ve burada daha rahat edeceklerine inanan insanlar bu geleneklerini bi süre devam ettirip Fethiye’deki birçok dağın üzerine bu mezarları yapmışlardır ve bugün Amintas Mezarları ismini almıştır.

Bu mezarların dış yapısında şekillendirmeler ve süslemelere yer verilmiştir. Kaya mezarları Tümülüs mezarlarından olduğu gibi toplumda statüsü yüksek olan kişi ve aileler için yapılmıştır. Ölen kişiler bu mezarın içindeki oda gibi kısma konulur ve üstü toprakla örtülürdü.

Bölge sit alanı içerisinde bulunduğu için oldukça güvenlidir. Kazı ve benzeri çalışmaların yapılması yasaklanmıştır. Çünkü bölge içerisinde gömülmüş değerli eşyaların olacağı düşünülmektedir.
Buraya nasıl ulaşırım derseniz Fethiye merkezine geldikten sonra 3-4 km. lik bir yürüme mesafesinde bulunan bu yere gelmeniz biraz yorucu yollardan geçecektir. Bölgeye yaklaştığınızda yani dağın eteğinde bir merdiven sizi karşılayacak ve ortalama olarak 100e yakın basamak çıkarak bu yükseklikteki devasa mezarlara ulaşacaksınız. Fethiye’nin güzel manzarası ayaklarınız altında olacak isterseniz mezarları fotoğraflayabilir isterseniz de Fethiye’nin güzel manzarasını fotoğraf albümünüze ekleyebilirsiniz.

Mezarlar sürekli olarak temizlenmediği içi çevredeki kokular sizi rahatsız edebilir bu yüzden fazla kalmamanızı öneririz. Etraftaki fazla taş nedeniyle yürümekte zorluk çekebilirsiniz bu yüzden topuklu ayakkabı vs. giymenizi önermiyoruz, spor ayakkabı tercih etmeniz hem ayaklarınız hem de sizin için daha iyi olacaktır. Giriş için belirli zamanlarda ücret ödenmektedir. Tarihi bir mekanda olsa ilçeye küçükte bir katkısı olması için Fethiye’deki çoğu tarihi mekan cüzi miktarlarla ücretlendirilmiştir. Sizin de yanınızda ücret bulundurmanızı öneririz girişte yüksek olasılıkla sizden talep edecekler.




0 comments:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Copyright © Fethiye İlçesi