Kral Amintasın Mezarı



Türkiye’nin tatil merkezlerinden birisi olan Fethiye’nin sadece tatil bölgeleri değil antik bölgeleriylede meşhurdur. Aslında Fethiyenin tarihi bölgeleride gözde yerler arasındadır fakat daha çok yaz aylarında insanların tatil yapıp vakit geçirmek için geldikleri bi bölge algısı vardır.

Bu yazımızda sizlere Fethiyede bulunan antik mezardan bahsedeceğiz. Kral Amyntasın Mezarı Telmessos antik kentinin kuzey batısında yer alıyor. Belkide ülkemizin en göz alıcı en heybetli mezarlarından birisidir. Mezar hakkında tarihiyle ve yapımınla ilgili net bilgiler olmasada tahimini olarak ve bazı ağızdan duyma söylentiler vardır.

Fethiye Limanı’nın 1,5 kilometre uzağında bulunan mezarın boyu 3 metreyi geçmektedir. Devasa büyüklükteki bu mezar tatilciler ve görenler tarafından hayretle resimlendiriliyor. Dışardan ev vb bişeye benzetilsede içinde bir oda gibi küçük bir bölümden oluştuğu doğrudur. Sol tarafında bir insan sığacak büyüklükte boşlul(mezar) bulunmaktadır ve burada geçmişte Amyntasın cesedinin bulunduğu biliniyor.

Makam sahibi statüsü yüksek olan kişiler için yapılmıştır. Geçmiş dönemlerdeki oyulmaya ve şekillendirmeye müsait olan taşları insanlar işleyerek mezar görünümlü yapı haline getirmişlerdir. M.Ö Likya zamanlarndan kalma esler Fethiye şehrinin simgesi haline gelmiştir. 

Mezara çıkmak istediğinizde dağa tırmanan bir merdivenle karşılaşacaksınız çok sayıda basamaklara sahip olan bu merdiven sizi oldukça yorucak ama sonrasında sizi devasa boyuttaki Amintas mezarı bekliyor olacak. Hemen resimlemeye ve gezmeye başlayabilirsiniz fakat gezilebilcek pek bi yanı yok çünkü az öncede bahsettiğimiz gibi küçük bir odadan ibaret fotoğrafını çekip arkadaşlarınıza yada sosyal medyada paylaşabilceğiniz bir anınız olarak kalıcaktır. Amnytas’ın dışında daha bir çok antik mezarı barından İlçemizde gezmeye ve fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız. Taşlara verilen değişik şekillemeler ve işlemeler oldukça dikkat çekiyor ve insan bakmaktan kendini alıkoyamıyor. Türkçe okunuşu Amintas olan mezarın dışında ve çevresinde isimeri kimlere ait olduğu bilinmeyen bir den fazla mezar bulunmaktadır. Hepsini ayrı ayrı kendine has görüntüsü ve güzelliği bulunmaktadır.

Diğer yazılarımızda da Fethiye’nin tarihi ve gezilebilcek yerleriyle ilgili sizlere bilgi vermeye devam edeceğiz bizleri takip etmeyi ve gezi yazılarımızı okumaya devam ediniz.

0 comments:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Copyright © Fethiye İlçesi