Kelebekler Vadisi Nerede



Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Kelebekler vadisi Ölüdeniz beldesi sınırları içindedir. Dünya mirası olarak korunması gereken 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerinde bulunan Vadi 1995 tarihinde yapılaşma için sit alan ilan edilmiş ve ev konut yerleşkelerine kapatılmıştır.

Vadiyi oluşturan kayalıkların yükseklikleri 350 metreyi bulmaktadır. Kelebekler Vadisi ismini 80’den fazla yaşayan kelebek türünden almıştır bunlardan özellikle belirtmemiz gereken Kaplan Kelebeğidir.
Faralya mahallesinden geçen şelale vadiye 50 metre yükseklikten dökülmekte ve suları akdenize ulaşmaktadır.

Kelebekler Vadisine iki şekilde ulaşım gerçekleşmektedir. Birincisi Ölüdenizden kalkan tekneler arayıcılığla deniz yolundan ulaşmak diğeri ise Faralya’da bulunan bir patikadan ulaşım sağlanabilir ancak bir rehper eşliğinde bu ulaşım sağlanmalıdır çünkü yüksek yollardan geçileceği için oldukça tehlikelidir.



Vadinin içinde bir proje gerçekleştirilmiş ve belli ücretler karşılığında tatilcilerin konaklayabilceği kamp alanları kurulmuştur. Bu kamp alanları 100 dönümlük arazi üzerinde bulunmaktadır ve 500 tane konut barındırmakta.

Kelebekler Vadisi’nin Tarhiçesi

M.Ö 14. yüzyıllara kadar geçmişi uzanan Kelebekler Vadisi Likya’nın en eski yerleşkelerinden birisidir. Faralya ismindeki köy vadinin en yakınındaki köydür ve günümüzdeki ismi ‘Uzunyurttur.’ Osmanlı’nın son zamanlarına kadar süren Bizans ve Yunan uygurlıklarında oluşturulan yamaçların teraslanması günümüze kadar ulaşmıştır.

Nasıl Ulaşım Sağlanır?

Kelebekler Vadisi’ne Fethiye ilçesinden Ölüdeniz’e giderek ulaşım sağlanır. Fethiye’ye uzaklığı 55 km. Dir. Dalaman Havalimanına Türkiye’nin bir çok yerinden uçuşlar düzenlenmektedir. Dalamana hava yoluyla ulaştıktan sonra Fethiyeye sürekli düzenlenen otobüs seferi sizi merkeze ordanda Ölüdeniz’e ulaştıracaktır.



Kelebekler Vadisi’nde Neler Yapılabilir?

Ölüdeniz beldesinden tekne turu ile vadiye ulaştıktan sonra burada düzenlenen doğa turizmleri ve kamp hayatına katılabilir ve bir çok fotoğraflayacak figürler yakalayarak anılarınıza katkı sağlayabilirsiniz. ‘Kelebekler Okulu Projesi’ kapsamında bilgilerinizi geliştirebilirsiniz ayrıca denizcilik, balıkçılık, mutfak gibi konularda da bir çok bilgi sahibi olursunuz. Bölgede su ve elektirik devlet tarafından sağlanmadığı için bir işletme tarafından güneş panelleriyle sağlanmaktadır.

Yazımızı beğendiyseniz lütfen yorum yapmayı ve Fethiye’nin diğer tarihi ve turistik yerlerinle ilgili yazılarımızada göz atmayı unutmayınız.

0 comments:

Yorum Gönder

Blog Arşivi

Copyright © Fethiye İlçesi